Så var det dags för Julvandring i Barkeryds Kyrka igen. Två år sedan sist. Barn från Ängs och Forserums skolor, förskolan till tredje klass, får höra om Julevangeliet.
I olika stationer, eller vad man nu ska kalla det, får de höra om tiden runt Jesu födelse.
Det börjar i sakristian där Fredrik var överstepräst och berättade om tiden för lite över två tusen år sedan.
Sedan gick de vidare till Kejsar Augustus, Gerd, som satt på sin tron och gav dem i uppdrag att hitta Jesusbarnet.
Sedan hamnade de hos den lilla åsnan, jag. Jag har nog det svåraste manus av oss alla ;) Hela två meningar. "Det är mig Maria ska rida på till Betlehem. Men det vet hon inte om än." Mitt stall är den gamla toaletten vid vapenhuset. Där ska jag samla ihop barnen, som kommer i grupper om ca 10 barn. En del hoppar högt när de får se mig andra skattar och några bry sig inte alls. Försöker låta som en åsna för att utöka min lilla roll så mycket jag kan.
Efter mitt lilla skådespel får de knacka på hos J Davidssons Snickeri och höra vad Maria Dolsäter har att säga.
Sedan får barnen gå upp för trapporna för att träffa Stjärntydaren som skådat en ny stjärna på himmelen. Ett besök hos en herde och hans(hennes) får och hundar. Två ungdomspastorer från Centrumkyrkan i Forserum.
Sist samlas alla framme vid altaret där Anders Arin berättar Jesus och Tomtens samband. Det hela avslutas med liten "andakt" och nu Tändas Tusen Juleljus.
Det kanske inte är den aktivaste av dagar. Det hela börjar 8.45 och var slut strax innan ett. Under den tiden gjorde vi idag vandringen sammanlagt sex gånger. Imorgon blir det nio gånger. Det är mycket dödtid och idag fick vi två och en halv timmas ledigt mitt på. Men jag tycker det är riktigt trevligt. De flesta är fina och inte det minsta stökiga. De älskar min lilla åsnas öron. Jag kan, tack vare öglor i botten på pinnarna inne i öronen, röra på dem utan att mina händer syns. Vid samlingen framme vid altaret sitter jag på golvet bredvid prästen och vickar på öronen. Många av de minsta eleverna stirrar storögt på mig.
Som sagt mycket dödtid men tack vare Facebook, sanslöst bra mottagning på mobilen i kyrkan(!) och mina medskådespelare har jag riktigt trevligt. Imorgon, torsdag, är det dags igen. Men då har Fredrik hoppat av. Får se vem som är överstepräst då.
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej