Inatt drar Oscarsgalan igång. Som vanligt, jag har inte missat en Oscarsgala live på jag vet inte hur många år, räcker 20(?), ska jag titta. Det blir att hasa sig upp innan jag knappt lagt mig. Någon gång vid två-tiden drar galan igång.
Vissa år har jag haft svårt att engagera mig i, i vilka filmer som vinner, inte sett så många. I år har jag lyckats se alla utom en av de nio som är nominerade i Bästa Filmkategorin. Min absoluta favorit är Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, men jag skulle inte gråta om underbara Shape of Water vinner heller. 
 
Bästa Skådespelare blir det garanterat, de har i stort sett rensat alla priser hittills, Gary Oldman som Churchill i Darkest Hour och Frances McDormand från Three Billboards Outside Ebbing, Missouri. De är suveräna båda två.
 
Bästa Biroll har Allison Janney i stort sett fått allt som får att gå för sin roll i I, Tonya. I den manliga katergorin står det mellan Sam Rockwell, som är fantastisk i Three Billboards Outside Ebbing, Missouri, men jag skulle också älska om det blev Willem Dafoe som gjorde att jag brydde mig om The Florida Project.
 
Bästa Regisör blir garanterat Guillermo Del Toro och det är helt ok, The Shape of Water är en otrolig hjärtevärmare. Men jag skulle bli överlycklig om Greta Gerwig gick hem med en Oscar för ljuvliga Lady Bird.
 
Bästa Ljud, klippning och mixning bårde verkligen båda gå till det sanslösa ljudet i Dunkirk. Aldrig har jag hört något liknande på bio.
 
Likaså önskar jag att Hans Zimmers musik till Dunkirk ska vinna i kategorin Bästa Musik. Snacka om att förstärka den nervösa stämningen i filmen. Men troligen blir det Alexandre Desplat med charmiga The Shape of Water. Blir lite sur om det blir så, men den är i alla fall också bra.
 
Bästa Sång måste det bli This Is Me från The Greatest Showman. Det fanns inte en enda dålig sång i den musikalen. Så otroligt ovanligt.
 
Bästa Animerade, har jag bara sett Coco och den borde vara en klar vinnare. En annorlunda animerad film med sorgsen underton och fantastisk animering.
 
Bästa Utländska håller jag på alla som inte är hemska The Square. Usch! Usch! Usch!
 
Bläst Smink blir det säkert Darkest Hour, även om jag tyckte att han såg lite väl plastig ut.
 
Bästa Effekter kan jag inte riktigt bestämma mig. Har sett alla utom War of the Apes. Älskar Kong: Skull Island, rävarna i Star Wars: The Last Jedi var urläckra. Men snyggast var nog ändå Blade Runner 2049. Varje ruta var ett mästerverk.
 
Övriga kategorier bryr jag mig inte om. Bästa Manus har jag svårt att engagera mig i och Bästa Dokumentärer och Kortfilmer är bara utfyllnad som jag måste genomlida i väntan på de stora tunga kategorierna. 
Nu är det inte många timmar kvar...
 
Oscarsgalan 2018,

Kommentera

Publiceras ej