När jag bakade bröd till missionsauktionen förra året så hade jag inte bakat bröd på år och dar.
Förr bakade jag ofta. Hivade i all möjliga saker i brödet.
Men så slutade jag av någon anledning som jag inte kommer ihåg. Kanske för att jag började äta fil och rågpuffar till frukost.
Under lördagen var det dags igen.
Hembygdsföreningen ska ha tackfest för alla som hjälpt till under året och då ska vi bjuda på soppa och till detta ska jag baka bröd.
Jag förklarade för de andra i styrelsen att jag lagar inte mat. Men bröd kan du fixa, sa han som också är involverad i missionskyrkan.
Då kunde jag inte med att säga nej.
Så nu ska jag baka bröd till nästan sextio personer. Varav några stycken är veganer.
Jag känner inte alls för att göra massor av ett och samma bröd så jag ska göra några stycken olika sorter.
Idag började jag testa två olika sorter.
Först bakade jag majsbröd. Det blev riktigt bra men jag hade för stor form till satsen och brödet blev lite tunt. Men de behöver inte äta sååå mycket bröd till soppan.
Sedan gav jag mig på att göra veganska havrefrallor.
Det enda som är skillnaden från vanliga frallor är att det är vatten och rapsolja i dem istället för mjölk och smör.
De jäste inte så mycket men är helt ok att äta. Så jag gör nog några satser till av dem. Blev arton stycken på en.
Sedan tänkte jag göra ett bröd jag gillar som jag fått receptet från kusinvitamin, Hälsingelimpa.
Det är gjort med filmjölk och bakpulver och smaksatt med fänkål och anis. Det är hur smidigt som helst att göra eftersom det inte ska knådas och jäsas.
Bra blanda ihop allt och sedan baka det i ugnen.
Får se hur många det blir av det brödet.
Kommentera