
Våffeldagen.
När jag växte upp gjorde mamma ofta våfflor. Det var alltid lika gott varje gång.
Receptet lärde jag mig snabbt utantill.
Hon gjorde också helt suveräna frasvåfflor på sur grädde. Något som gick att göra på grädden man skummat av den riktiga komjölken men som inte går att göra med pastoriserad grädde, tyvärr.
Har aldrig ätit så goda frasvåfflor som mamma gjorde. Men det är många år sedan nu. Inte sedan 1991 skulle jag tro. För det var då pappa slutade med kor.
Bjuder jag hem någon så serverar jag nästan alltid våfflor. Men det kan gå år emellan bjudningarna. Jag är inte för att bjuda hem folk. Där är jag inte lik mamma. Jag må se ut som hon men att ha kalas är inget jag favoriserar.
Men det braiga med våffelsmet är att det går att frysa in. Så om jag gör våfflor till mig själv är det bara att sedan frysa det som blir över av smeten.
MAMMAS GODA VÅFFLOR
100 g smält smör
4 dl vetemjöl
4 dl mjölk
4 st ägg
4 msk socker
1 tsk salt
Jag hade turen att få mormors gamla våffeljärn så jag får rätt utseende på våfflorna. Våfflorna ska vara runda och ha fem hjärtan. Inte vara fyrkantiga med fyra hjärtan.
Då är de inte några riktiga våfflor.

Kommentera