
Igår kom systerdotter för att få lite hjälp med att baka chokladmuffins.
Receptet kommer från ett kakaopaket och är nog minst 25 år gammalt, nästan 30 skulle jag säga.
Det var förr min signaturmuffins.
Jag bakade dem jämt. Syskonbarnen fick dem i julklapp, ihop med lite annat smått och gott, ett år.
Jag bakade mängder till en fest när jag jobbade på Linjebuss.
Folk bad mig baka dem så fort det var fest och kalas.
Men så en dag så slutatde jag baka dem. Vet inte varför men det är jättelängesedan jag gjorde dem.
Så det var kul att få plocka fram det mycket välanvända receptet igen.

Man ska inte baka dem fullt ut, utan de ska vara lite som en kladdkaka innuti.
Godast och segast är de om man tar dem direkt ur frysen. De blir aldrig hårda utan är gott sega när de är riktigt kalla.
SEGA CHOKLADMUFFINS
2 ST ÄGG
3 DL SOCKER
1,5 DL MJÖL
4 MSK KAKAO
2 TSK VANILJSOCKER
1 KRM SALT
100 G SMÖR
Sätt ugnen på 225 grader.
Smät smöret och låt det svalna.
Ställ upp aluminiumformarna på en plåt. Det blir ungerfär mellan 15-19 st.
Det är viktigt att det formar av aluminium då smeten är tung. Pappformar orkar inte hålla inne smeten när den jäser utan den rinner över och så är det sedan svårt att får bort pappen från muffisen.
Vispa äggen och sockret poröst. Blanda i de torra ingredienserna. Tillsätt det smälta smöret.
Fyll formarna med smet till hälften.
Baka i mitten av ugnen i ca 10 minuter. Som sagt de ska inte vara helt bakta utan lite lagom kletiga.
Lägg direkt på en bit blockchoklad eller om den numera kallas bakchoklad.
Låt den smälta och bred sedan ut den med en tesked.
De är otroligt smarriga, som en liten kladdkaka med blockchoklad på.
Väl smakat!

Kommentera