Den absolut godaste sockerkakssmeten jag vet är tigerkaka med recept rån Stora Kokboken anno 1947.
Fick kokboken efter min mammas moster och den är så gammal att temeraturerna på recepten är med vedspis. Sockerkakan ska tillagas med moderat värme.
Det är en rolig kokbok att läsa då allt är gjort på gammalt vis. Ska du ha inlagd frukt i något får du lägga in dem enligt receptet i boken.
Här och var har också moster lagt in recept hon hittat i tidningar. Den är en riktig klenod.
Jag är inte mycket för att laga mat men tigerkakans recept är något jag följt så många gånger att jag kan det utantill numera. Även om jag nu använder kokboken som stöd ibland.
 
Sätt på ugnen på 180 grader och bröa en sockerkaksform. Den får inte vara allt för liten för det är en stor smet.
 
200 g Smält Smör
4 st    Ägg
3 dl    Socker
4 dl    Vetemjöl
3 tsk   Bakpulver
1,5 dl Grädd
2 tsk   Vaniljsocker
2 msk  Kakao
 
Vispa socker och ägg till en rejält pösig massa.
Tillsätt växelvis vetemjöl, bakpuler, vaniljsocker, grädde och det smälta smöret.
Häll upp en tredjedel av smeten i en annan bunke och tillsätt kakon.
Häll sedan i smeten växelvis. Börja med ljus och dela sedan upp den mörka på två så blir det ett härligt möster i kakan.
Grädda längst ner i ugnen i ca 45 minuter. Gör stickprov för att se så den är riktigt färdig. 
Stjälp upp på ett galler och låt den sedan svalna under formen.
Sedan är det bara att skära upp den och sse vad det blir för mönster på smeten
 
 

Kommentera

Publiceras ej