I brist på den riktiga finalen lägger Eurovision.tv ut gamla finaler på sin kanal på Youtube på söndagskvällarna. Det har bland annat varit den fantastiska finalen i Stockholm 2016 och igår hade de hittat en riktig pärla.
Finalen i Brighton, England 1974 då ABBA vann.
Troligen är detta den första Eurovision Song Contest jag såg. Jag var åtta år. Jag minns hur vi, bästabästisen och jag, sparade ihop godis för att kunna äta under kvällen. 
Det var många bra låtar som hållit förvånansvärt bra. Det fanns inte något rikgtigt lågvatten. Skulle vara den töntiga mellanakten med The Wombles i så fall. Människor som sprang runt i Brighton uppklädda i stora djurlika dräkter. Annars var det en mycket bra sändning.
Men det som gör den minnesvärd, förutom att ABBA vann, var sättet de röstade på.
Varje lands jury var på tio personer och de hade en röst var. Det var först året efter som de började med 8.10 och tolv som vi har ännu. 
Varje jury hade en röst att lägga på en sång och de lämnades i startordningen. Så det var ett evigt hoppande i röster. Finland en röst, Sverige fem röster, Nederländerna två röster. Blev lite förvirrande. Men klart var att ABBA ledde från första till sista röst även om de nu inte fick röster från andra länder.
De vann stort, 24 röster före Italien 18 och Nederländerna 17. Det var sjutton länder som röstade vilket betydde att tjugofyra personer av 170 jurymedlemmar gillade ABBA. Inget land blev utan röster.
En sak som var bra med röstnigen var att merparten av de som lämnade rösterna gjorde bara  det och inget annat. Inget evigt tjanade om hur fantastisk showen har varit och annat onödigt dravell som bara drar ut på tiden.
Kul med de gamla tiders finaler!
 

Kommentera

Publiceras ej