Det är inte klokt vad de krånglar till det i recept ibland.
Jag blev härom veckan sugen på att göra en sockerkaka. Jag älskar att slicka i mig smet men jag gillar inte att äta den bakta kakan.
Men det sammanföll med hyresvärdens födelsedag så det var bara att ge bort den till honom.
Den absolut godaste smeten jag vet är den till tigerkakan som finns i den Stora Kokboken från 1947.
Även den krånglar till hur man ska blanda ihop ingerdienserna.
När jag började läsa i receptet till chokladkakan kände jag inte det minsta för att balta hit och dit med allt. Blev utmattad bara jag tittade i kokboken Sju Sorters Kakor.
Så jag smälte blockchokladen tillsammans med smöret, hällde sedan i sockret och vispade i äggen utan att separera dem. Gick hur bra som helst.
Enligt hyresvärdens fru så blev den jättebra. Det vill säga det märktes ingen skillnad för att jag inte blandat sockret och smöret för sig, smält chokladen med vattenbad och vispat äggvitorna pösiga.
Varför krångla till det när man kan förenkla det hela och ändå få samma resultat?
Eftersom hyrsvärdens dotter är enormt alergisk mot nötter skippade jag dem. Men det visade sig att hon kunde inte äta den ändå. För jag hade köpt Icas blockchoklad och den kan innehålla spår av nötter.
Hittade ingen blockchoklad från Fazer sist jag handlade. Den är helt riskfri för nötalergiker fick jag veta. Bäst att försöka hitta den till nästa gång jag känner för att lapa i mig denna smet.
 

Kommentera

Publiceras ej