Eventuellt har jag äntligen fått receptet till Råmjölkspannkaka. Tror jag. Frågade damerna på symötet idag och det var många om budet på hur man gör. Alla gör den mer eller mindre utan något recept. De har ju gjort den hela livet. Mamma har ett recept  med endast ingredienserna nerskrivet. Men alla var inte sams om hur mycket av allt som skulle var med. Får väl välja en medelväg eller så får jag åka till Sigrid när hon gör en och titta på och noga dokumentera.
 
Råmjölkspannkaka är det absolut godaste jag vet. Kan egentligen inte säga varför jag tycker det. Den smakar inte så där jättemycket och det är inget att tugga på. Men det är kanske det som är grejen. Gott är det i alla fall när den smälter i munnen. Underbart gott! Mums!
 
Ingredienser:
 
3 liter Råmjölk
2 deciliter mjöl
2 stycken ägg
Nästan 1 mask löpe
2 matskedar socker
 
Sätt ugnen på 200 grader.
Värm lite av råmjölken. Det ska inte vara den första starka råmjölken efter kalvningen utan kanske tredje, fjärde och lite utspädd.
Vispa äggen tillsammans med den kalla mjölken och vispa sedan ner mjölet och sockret. Tillsätt sedan den uppvärmda mjölken så att allt blir ljummet. Precis innan man ska hälla i smeten i ugnsfast bunke så häller man i löpen. Smeten ska stabilisera sig innan den sätts in i ugnen.
Längts ner i ugnen i minst 45 minuter.
 
Undrar om jag någonsin kommer våga och då lyckas med den supergoda rätt. Blir heller inte lätt att hitta bönder med mjölkeskor. Det gäller med andra ord att stoppa i sig så mycket jag bara kan så fort jag får tillfälle.
 
När jag sökte på nätet om råmjölkspannkaka stod överallt att kalvdans och råmjölkspannkaka var samma sak. FEL! Det enda som är lika med dem är att det är råmjölk i båda.
 
Kalvdans görs på mjölk från andra mjölkningen efter kalvning. Det är kanel i och den kokas i vattenbad. Så Kalvdans och Råmjölkspannkaka är INTE samma sak!!!!!
 
Första mjölkningens mjölk brukar ges till kon. Den är väldigt stark.
Kalvdans, Råmjölkspannkaka,

Kommentera

Publiceras ej