Den godaste sockerkakssmeten jag vet är till tigerkakan som finns i Moster Ruts Stora Kokbok från 1948. Skulle tuan problem kunna smälla i mig hela bunken med smet. Då receptet är så gammalt finns inga gradtal på vämen, utan moderat värme på vedspisen.
Den är otroligt mäktig, då den är gjord på grädde och smör. Inga lightprodukter här inte! Men den går utan problem att göras på margarin och vatten istället för mjölk. Men det är klart, godast blir den med smöroch grädde!
 
200 g Smör
4 st    Ägg
3 dl    Socker
4 dl    Mjöl
3 tsk  Bakpulver
1,5 dl Grädde/Mjölk
2 tsk   Vaniljsocker
2 msk Kakao
 
Sätt ugnen på ca 175 grader.
Bröa en stor sockerkaksform. Det är en stor smet
Smält smöret och låt det svalna något. Vispa ägg och socker vitt och pösigt. Tillsätt växelvis mjöl, bakpulver, vaniljsocker, grädde och smör.
Häll upp ungefär en tredjedel av smeten i annan bunke och tillsätt kakaon.
Varva den vita och bruna smeten i formen, två lager brunt ger läckra mönster.
Gärdda i nederdelen av ugnen i 50-60 minuter. Kolla noga med sticka att smeten är färdigbakt. Stjälp upp den på ett galler och låt den svalna med formen på. 
 


I grundreceptet står det att man ska vispa de fyra äggulorna och en äggvita med sockret och sedan vispa de tre kvarstående äggvitorna till ett vitt skum. Som man försiktigt ska blanda i smeten sist. Gjorde det i början men har skippat det de senaste gångerna. Märker ingen direkt skillnad. Kanske att smeten blir något slätare med det vita skummet. De är valfritt att göra. 
 
Låt er väl smakas!
 


Kommentera

Publiceras ej