En bekant i grannbyn undrade om jag kunde hjälpa henne lite med att planera resa till USA. Hon, maken och ett par kompisar tänkte åka dit nästa år då kompisen fyllde femtio.
Gör jag så otroligt mycket gärna! Älskar att få prata en massa om mina resor och hjälpa till och ge diverse tips. Att resa i USA är ju min speciallitet. 
Satte mig häromdagen och började skriva ner diverse nyttigheter som kan vara bra att veta om man ska ge sig ut på bilresa i USA. Efter ett tag hade jag fått till nästan tre A4 med bra att veta saker.

TIPS INFÖR BILRESA I USA

ESTA

Visum ska inskaffas SENAST 72 timmar innan avresa. Ett måste, utan ESTA kommer man inte in i landet. Det kan ta något dygn innan man blir godkänd. Skriv ut godkännandet. Vissa flygbolag vill se det vid incheckning.

https://esta.cbp.dhs.gov/esta/

Var noga med att använda denna adress. Finns många falska. Som kan ge ett riktigt ESTA men är mycket dyrare. Det riktiga ESTA kostar 14 dollar. Det tar en stund att fylla i. Många personliga frågor, om jobb, föräldrars namn och härkomst bla.

 FLYG

Minst två timmar för byte vid inresan i USA. Det kan ta tid att ta sig igenom tullen. Speciellt Kennedyflygplatsen i New York.

Bäst är att ha bytet i Europa.

Ha med egna hörlurar till flygresan. Flygbolagen delar ut gratis hörlurar med usel kvalitet.

Många flygbolag har en liten gratiskiosk längst ner, innan köket, i flygplanet på långflygningar. Där finns godis, snacks och dricka.

Det finns ofta tillgång till mängder med filmer på långflygningar men bra att ha med en bok, tidning eller korsord. Det kan ju hända att mediaskärmen inte fungerar.

 HYRBIL

Jag hyr bil via www.holidayautos.com. De har en försäkring som de med skräckscenario försöker få en att skaffa. Behövs inte. Hemförsäkringens reseförsäkring är bättre. Likaså försöker de packa på en, en dyr extraförsäkring när man hämtar ut bilen. De kan vara mycket aggressiva då de får provision för att sälja den. Om igen, ingen som behövs. Den gör bara bilen dubbelt så dyr. Det kan dock bli mycket jobbigt och stressande men säg no, no, no. Man måste stå på sig.

BRA ATT HA MED

Adapter till eluttag. Ta också med ett grenuttag. Det är många elektroniska prylar som ska laddas numera. Adapter till bilen med USB-kontakt så det går att ladda mobilen under körning.

 BRA ATT HA I BILEN

Vatten, finns att köpa i storpack i både mataffärer och på mackar. Våtservetter, man vet aldrig om olyckan är framme.

Något som inte får finnas inne i bilen i de flesta staterna är någon sorts alkohol. Det räcker med att en dricker öl för att de andra, även föraren, ska bedömas som onyktra också.

 WI-FI

De flesta motell har gratis wi-fi. Ej Motel 6 men de är ofta väldigt billiga så det gör inget att man får betala för wi-fi.

Starbucks och Wendy’s, hamburgerkedja, har alltid gratis wi-fi. Många andra restauranger kan också ha det. Det är bara att fråga.

Går också att köpa ett SIM-kort och ha tillgång till internet hela tiden. Kan gå att koppla upp utan men det kommer att synas väldigt väl på telefonräkningen när man kommer hem. Tänk också på att ha telefonen i flygplansläge hela tiden. Det kan också bli väldigt dyrt att den ligger och söker.

 MOTELL

Det finns gott om motell i USA. Kedjor som SUPER 8 och Days Inn, har bra priser och helt ok frukost ingår. Holiday Inn och Best Western är lite dyrare men har ofta bra och rejäl frukost. Motel 6 är billiga men saknar frukost och gratis wi-fi.

 

TANKA

Betala aldrig med kort direkt på pumpen. Risken finns att man kan bli skimmad. Sist jag var i USA gick de ut och varnade på nyheterna för detta.

Man måste betala innan man tankar. Bara gå in säg att du vill tex 40 dollar på pump 1. Skulle du tanka för mindre summa är det bara att gå in igen och få mellanskillnaden tillbaka. Sättet att få igång bensinens flöde kan skilja sig från station till station. Det gäller att titta noga på allt på pumpen.

 KÖRNING

Amerikanare är för det mesta vänliga i trafiken. Det finns gott om vägpoliser i USA så undvik att köra för fort. Skulle ni ändå åka fast för fortkörning brukar de för det mesta bara ge en varning då man är turist. Men inte alltid… Det är otroligt krångligt att betala böter.

Kommer det ingen trafik från vänster går det att svänga åt höger när det är rött.

PENGAR

I storstäderna är det inga problem att betala med kort men ute på vischan är det bättre att ha kontanter. Det är inte alla som vet hur man gör när du vill betala med kort.

Betalar man med kontanter på motellen kan en del ta ut en deposition på upp till 100 dollar som man får tillbaka när man checkar ut. En del spärrar en summa på ditt konto över natten men det kan ta veckor innan du får tillgång till dem igen.

DRICKS

Det är viktigt med dricks när man är ute och äter. Läggs direkt på bordet. Jag brukar bedöma det ut efter vilken service jag fått men minst 2 dollar per person. Taxichaufförer ska också ha dricks. Skulle ni gå och klippa er ska frisören också ha dricks.

 RESTAURANGER

På de flesta matställen lägger man dricksen på bordet och betalar i kassan när man går ut. Betalar man med kort vid bordet och ändå lägger dricks på bordet är det viktigt att skriva noll dricks på kvittot. Annars kan det hända att servitrisen lägger till egen summa om hon tycker du varit snål.

Det var lite tips om vad som kan vara bra att veta när man ska åka och är på bilresa i USA.
Jag längtar ständigt tillbaka. Finns inget bättre att vara ute på bilsemester!
I LOVE ROAD TRIPS!
 
BILSEMESTER, ESTA, RESTIPS, Road trip, USA,

Kommentera

Publiceras ej