Har du inte rätta personligheten och utstrålning, se då till att skaffa makt i det tysta.
Så kan man beskriva Dick Cheney, George W. Bushs vicepresident.
Han jobbade sig upp i politikens korridorer genom att lyssna och analysera och sedan slå till när rätt tid kom. När George W behövde en vicepresident såg Cheney någon som han kunde manipulera, då George W mest verkade vilja bli president för att glädja sin far.
Vicepresidentstiteln var före Cheney helt utan makt eller minsta sak att bestämma över. Mer som de säger i filmen en väntan på att presidenten ska dö.
Cheney såg till att presidenten fick total makt i flera saker. Något som vi lider av idag när galningen Trump har makten. Han såg också till att få egen makt över flertalet departement bla utrikesdepartementet. Han fixade så all information först kom till honom och det var han som sedan bestämde vad presidenten skulle se. All mail under den här tiden togs också bort.
Det är skrämmande att se vad hökarna i Washington gör för att få makt bara för makten skull. Inte för att de vill göra något bra. Bara ha väldigt mycket makt.
Att USA gav sig in och började kriga i Irak var för att de behövde ett land att vara fienden med. Gemene man i USA fattade inte vad Al Quida var. George W gick gärna med det då han såg en chans att störta Sadam Hussein, något hans var inte lyckats med. Att sedan Irak inte hade det minsta med 11 september att göra hörde inte dit. Hökarna skapade en fiende helt ur det blå som de sa att han hade samröre med Bin Ladin. Denne okände, kommer tyvärr inte ihåg namnet irakier fick då så mycket uppmärksamhet och makt att han till slut skapade IS. Allt har ett samband.
Nu är det inte lätt att veta exakt hur allt gick till. Dick Cheney är en mycket privat person. Men filmskaparna gjorde, som det står i förtexten, faan allt vad de kunde för att få till filmen så sann som möjligt.
 
Det kunde vara en otroligt tung film men det är gjord med en lätt hand. Regissören Adam McKay håller tonen från sin förra film, The Big Short om när lånemarknaden krashade i USA 2007 pga av lättnader när det gällde bolån. Något som George W låg bakom eller rättare sagt Dick Cheney.
Filmen är både intressant, skrämmande och roande. Det är snabba klipp och ibland, likt The Big Short, förklaras saker rakt in i kameran för att vi i publiken ska fatta vad det talas om.
Den är lite över två timmar men går fort. Den är hela tiden högintressant även om nu Dick Cheney och även hans maktgalna fru Lynne inte lätta att tycka om. Men som sakt intressant att se hur det går till i det fördolda.
Christian Bale borde vara garanterad en Oscar för sin roll som Dick Cheney. Han är helt sanslöst bra. Jag glömmer helt bort att det är han. Han har totalt gått in i rollen som vicepresidenten. Amy Adams som Lynne Cheney är också otroligt bra som även hon försökte bli presidentkandidat utan att lyckas. Hon älskade att komma bort från sin svåra uppväxt med en alkholiserad far och få makt.
"Hälften vill vara som oss och den andra halvan är rädd för oss." Som hon säger vid ett tillfälle.
Kan verkligen rekommendera att se filmen. Skulle inte gråta om den får Bästa Filmoscar. Även om jag inte tror att den får det. Det beror väl på hur många demokrater som röstar i akademin.
 
 
 

Kommentera

Publiceras ej