Vad härligt det är när man blir glatt överraskad av en film!
Jag har av olika anledningar, oftast tidsmässig sådan, inte sett en enda av Liam Neesons hämdaction som han spottat ur sig på senare år. Men nu stämde allt och jag äntligen kunde gå på en.
Cold Persuit handlar om plogbilsföraren Nels Coxman, Liam Neeson. Han har just blivit utnämnd till Årets Medborgare i den lilla bergsstaden Kehoe. Han och hans fru och son lever enskilt utanför staden i ett jättemysigt hus. En dag dör hans son i en överdos. Men Nels blir genast misstänksam. Hans son var absolut ingen knarkare. Nels och hans fru blir som förlamade av sorg och frun, Laura Dern i en minimal roll, lämnar honom. En tid senare får han veta att hans son dödats av misstag. Nels vill genast ha hämd och ger sig ut på korståg för att hitta den skyldige.
Så långt är filmen som de flesta hämdfilmer. Det går åt några skurkar i jakten på knarkledaren som ligger bakom mordet.
Men sedan viker den av lite från den vanliga mallen. Kanske för att det är en norsk regissör. Cold Persuit är Hans Petter Molands nyinspelning av sin egna film Kraftidioten med Stellan Skarsgård som Nels.
Knarkkungen Trevor Calcote har ingen aning om vem som dödar hans män. Han tror att det är ett rivaliserande gäng indianer och dödar ledaren White Bulls son. Detta gör att det bryter ut krig dem emellan. Detta gör också att filmens fokus inte hela tiden ligger på Liam Neeson och hans hämdodyssé. Man får veta lite mer om de olika skurkarna. Nels har en broder som jobbat på fel sida lagen förr. Här finns också ett par poliser med väldigt olika syn på hur man hanterar brott. Den unga idialistiska och den gamle luttrade som gör filmen mer intressant.
Indianerna bestämmer sig för att kidnappa Calcotes, en son för en son. Det är bara det att Nels hinner före. Scenerna med den lille kidnappade pojken och Nels är helt underbara.
Det är ingen superaction med massa otroliga och overkliga actionscener utan det rullar på lagom takt. Dödandet är inte överdrivet. När någon blir skjuten så dör de. Blodet sprutar heller inte overkligt mycket.
Jag gillar den skarpt. Många av de inblandade, även några skurkar, är lätta att tycka om. 
Man kanske inte får alla svar på slutet men jag tycker verkligen om filmen. Jag känner med de inblandade. Det är också fascinerande att se all snö. Här talar vi flera meter höga snövallar. Snöplogas med enorm snöslunga istället för plog. Den utspelar sig i Colorado men är inspelad i västra Kanada.
 
 
 

1 kommentarer

Linda

16 Feb 2019 19:12

Jag och min sambo tittade på denna i torsdags, var över förväntningar!

Kommentera

Publiceras ej