Från SFs hemsida: "I Lady Bird får vi se ett dramatiskt och turbulent förhållande mellan en mamma och hennes tonårsdotter. Christine "Lady Bird" McPherson kämpar emot, men är oundvikligt lik sin väldigt kärleksfulla och viljestarka mamma - en sjuksköterska som arbetar outtröttligt för att hålla familjen uppe efter att Lady Birds far förlorar sitt jobb. Dramat utspelar sig 2002 i Sacramento, Kalifornien mitt i ett snabbt skiftande amerikanskt ekonomiskt landskap, och gestaltar en uppväxt med relationer som formar, övertygelser som definierar och en oöverträffad ljuvlighet av en plats som heter hemma."
Jag är av naturen misstänksam mot filmer som blivit sanslöst hyllade av  stort sett alla journalister som sett den. Det brukar betyda att filmen är obegriplig och gräslig. Men här stämmer hypen! Filmen är fantastisk! Helt underbar helt enkel. Fast jag kan inte riktigt förklara varför. Men den är otroligt lätt att tycka om. Saoirse Ronan kanon som Lady Bird, som inte riktigt hittat sin plast i livet. Lika fantastik är Laurie Metcalf som hennes mamma, som kämpar för att få ekonomin att gå ihop. De är båda helt rättvist nominerade till Oscarsstatyetter. De är som människor är i största allmänhet och är lätta att tycka om. 
Man får följa Lady Bird under sista året i High School och tills hon börjar collage. Hon är en känslosam tonåring, men aldrig av den där typen som skyller allt på andra. Nej, hon har brister och fel som vi alla har, goda och dåliga sidor. Det är lätt indetifira sig med henne, hon är så underbart vanlig. 
Det kanske är därför jag älskar filmen. Vet inte. Men den är underbar och jag är alldeles lycklig när den är slut. 
En härlig överraskning.
 Tillägg. Laurie Metcalfs kämpande mamma är så otroligt olik hennes roll som Sheldons mamma i Big Bang Theory. Hon ser knappt likadan ut. Inte för att hon är olikt sminkad, utan ansiktsuttrycken är helt annorlunda. 

Kommentera

Publiceras ej